Additive Next 2019Summit program

4–5 June 2019

Additive Next 2019 is featuring leading experts in the industry, covering the complete AM-value chain – from metal powder development to finished AM-components. The two-day programme (lunch-to-lunch) will address some of the key trends in Additive Manufacturing, as well as some of the key challenges faced when industrializing the technology and moving from research & development into serial production. Learn about the latest developments in materials, design, printing, software, automation and robotics - and how to ramp up to industrial scale without compromising quality of output.

There will also be several break-out sessions with different key themes related to the industrialization of AM, where you will be able to select the most relevant topics for you. Of course, there will also be time for networking and social activities, including a conference dinner on the evening of June 4.

DAY 1, 4 JUNE

11:30 - 13:00 Lunch and check-in 90 min
13:00 - 13:30 Introduction to Additive Next 2019 30 min
13:30 - 14:00 Thinking beyond printing for full additive manufacturing value
Dr. Mikael Schuisky, Vice President R&D and Operations, Sandvik Additive Manufacturing
30 min
14:00 - 14:30 Coffe (Fika) 30 min
14:30 - 15:00 Industrialization and field experience of 3D printed gas turbine components
Dr. Vladimir Navrotsky, Technology & Innovation Manager, Siemens Industrial Turbomachinary
30 min
15:00 - 15:30 Increasing productivity without compromising quality in Additive Manufacturing
Marc Saunders, Director of AM applications at Renishaw
30 min
15:30 - 17:30

Breakout sessions

  • Metal powders optimized for industrial additive manufacturing
  • Different printing technologies for metals
  • Software solutions for additive manufacturing
  • Post-processing of AM-components
  • Automation and robotics
  • Digitalization and industrialization
120 min
18:00 - 19:00 Mingling
19:00 - Dinner

DAY 2, 5 JUNE

08:00 - 08:30 Recap of Day 1 and introduction to Day 2 30 min
08:30 - 09:00 Design for AM – the key to the industrialization of additive manufacturing
Olaf Diegel, Professor of Additive Manufacturing, University of Auckland, New Zealand
30 min
09:00 - 09:30 Optimized metal powder for industrialized AM
Keith Murray, Meng, MBA, Business Development Manager and Powder Expert,
Sandvik Additive Manufacturing
30 min
09:30 - 10:00 Coffee (fika)

30 min
10:00 - 10:30 Robotics and automization when industrializing Additive Manufacturing
Dr. Georg Von Wichert, Head of Research Group Robotics,
Autonomous Systems and Control within Siemens Corporate Technology

Dr. Pajazit Avdovic, Innovation Manager for Additive Manufacturing
and Senior Key Expert
30 min
10:30 - 11:00 Digital factories of the future: driven by AM technology
a digitalized end-to-end process chain and a partner network
– let’s take production to the next level
Markus Glasser, Senior Vice President, Export, EOS
30 min
11:00 - 12:00 Panel discussion and closing remarks 60 min
12:00 - 13:00 Lunch